Gezin aan het genieten in het zwembad van een Roan camping.

Roan Luxury Camping Holidays | 23-10-2023 | Inspiratie

Wanneer is het nou hoogseizoen en wanneer is het nou precies zwarte zaterdag 2024?

Om goed voorbereid op campingvakantie te gaan is het goed om te weten wanneer het hoogseizoen is en wanneer er in welke landen grote drukte op de wegen wordt voorspeld.

Joepie, de vakantie is begonnen! De stemming zit er goed in, de laatste voorbereidingen zijn getroffen en de auto is ingepakt. Vol goede moed stappen jullie in de auto en gaan op weg naar de welverdiende campingvakantie. Maar helaas, na een paar uur slaat de stemming een beetje om wanneer de file toch wel nét iets langer duurt dan een half uurtje. In alle enthousiasme was je even vergeten dat jullie niet het enige gezin zijn die vanochtend in de auto zijn gestapt op weg naar de zon. Gelukkig hebben jullie genoeg eten en drinken in de auto bij én zijn er leuke spelletjes die je kunt doen tijdens een autorit, maar balen is het wel! Houd er rekening mee dat files niet altijd te omzeilen zijn en calculeer deze extra benodigde reistijd in.

Wanneer is het hoogseizoen 2024?

In tegenstelling tot andere landen hanteert Nederland een gespreide vakantie indeling. Iedere regio heeft een bepaalde periode vakantie, de periode wisselt jaarlijks. Vooral in de weken dat alle regio's in Nederland tegelijk vakantie hebben is het druk op de wegen richting de vakantiebestemmingen. Tel deze Nederlandse vakantiegangers eens op bij alle vakantiegangers uit andere Europese landen en je kunt direct voorstellen hoe de drukte op de weg ontstaat.

Zomervakantie Nederland 2024
Basis-, voortgezet en speciaal onderwijs

Regio Noord20.07 t/m 01.09week 30 t/m 35
Regio Midden13.07 t/m 25.08week 29 t/m 34
Regio Zuid06.07 t/m 18.08week 28 t/m 33

Bouwvak vakantie Nederland 2024 (richtlijn)

Regio Noord05.08 t/m 23.08week 32 t/m 34
Regio Midden29.07 t/m 16.08week 31 t/m 33
Regio Zuid22.07 t/m 09.08week 30 t/m 32

Regio Noord: Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland (m.u.v. gemeente Zeewolde), Noord-Holland, de gemeenten Hattem, Eemnes en Loosdrecht. Regio Midden: Zuid-Holland, Utrecht (m.u.v. Eemnes en Loosdrecht), Gelderland (m.u.v. deel Gelderland dat bij Zuid is ingedeeld) en de gemeenten Zeewolde, Werkendam en Woudrichem. Regio Zuid: Limburg, Noord-Brabant (m.u.v. Werkendam en Woudrichem), Zeeland en Arnhem, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Groesbeek, Heumen, Neder-Betuwe (alleen de voormalige gemeente Dodewaard), Lingewaard, Maasdriel, Millingen a/d Rijn, Montferland (alleen de voormalige gemeente Didam), Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Rijnwaarden, Ubbergen, Westervoort, West Maas en Waal, Wijchen, Zaltbommel en Zevenaar.

Wanneer is het zwarte zaterdag?

'Vroeger' waren er 2 of 3 vaste zaterdagen aan te wijzen waarop het erg druk was op de wegen in onder andere Frankrijk en Duitsland. Tegenwoordig is het, in het hoogseizoen, vrijwel altijd druk tot zeer druk op de weg in het weekend. We hebben alle verwachte drukke zaterdagen (zwarte zaterdagen) voor je op een rijtje gezet:
 
Hoogseizoen Druk Zeer druk Topdrukte
België gehele laagseizoen
en 01.07 t/m 26.08
27.07 /
Frankrijk gehele laagseizoen 12.05 en 05.07 t/m 24.08 03.08
Duitsland gehele laagseizoen 25.05, 29.06 en 05.07 t/m 07.09  /
Zwitserland gehele laagseizoen 27.07 t/m 17.08  /
Oostenrijk gehele laagseizoen 29.06 t/m 24.08  /
Italië gehele laagseizoen 13.07 t/m 31.08 /
Spanje 01.07 t/m 28.07 20.07 t/m 17.08  /
Kroatië gehele laagseizoen 20.07 t/m 17.08  /

Onze tip is om (vooral in de maanden juli en augustus) zoveel mogelijk buiten het weekend naar je vakantiebestemming te rijden. Ben je toch gebonden aan een aankomst op zaterdag? Probeer dan de grote steden te vermijden tijdens de spitsuren. 's Nachts is het ook vaak een stuk rustiger op de weg. Let natuurlijk wel goed op! Rijd geen uren achter elkaar door omdat het nu rustig is: blijf altijd goed aan je eigen veiligheid en die van je medereizigers denken!

Extra tip: In de zomer van 2024 worden de Olympische Spelen gehouden in Parijs, van vrijdag 26 juli tot en met 11 augustus. Het is vrijwel altijd druk op de ringweg van Parijs, maar tijdens deze periode raden we je aan deze Franse hoofdstad te vermijden, tenzij je natuurlijk de Olympische Spelen gaat bezoeken. Wil je toch via Parijs naar het zuiden reizen, dan moet je extra reistijd incalculeren.

Wij bij Roan denken met je mee!

Bij Roan Luxury Camping Holidays kun je op de volgende dagen aankomen en vertrekken: zaterdag, maandag, dinsdag en donderdag. De mogelijk is er, dus maak hier zeker ook gebruik van bij het boeken van je vakantie in het hoogseizoen!

Kom je ondanks al je goede voorbereidingen toch in de file terecht? Probeer die goede vakantiestemming vast te houden, want aan elke file komt een keer een eind :)

Benieuwd geworden naar ons ruime campingaanbod? Neem dan hier een kijkje op onze website of bel ons op. We helpen je graag bij het boeken van jouw perfecte gezinsvakantie.

Zoek & boek

Onze gasten over boeken bij Roan: