Gezin aan het genieten in het zwembad van een Roan camping.

Roan Luxury Camping Holidays | 25-10-2018 | Lokale tips

Neemt Frankrijk definitief afscheid van de tolpoorten?

Wie herkent het niet, die ellenlange wachtrijen voor de tolpoorten wanneer je op vakantie bent, of op doorreis bent, in Frankrijk? Pure frustratie omdat het net zo lekker ging en door dit oponthoudt het gejengel op de achterbank weer begint. Hier lijkt nu een einde aan te gaan komen: de Franse overheid wil al de tolpoortjes gaan vervangen door een automatisch betaalsysteem.

Al eerder schreven we een blog over de tolbadge in Frankrijk en hoe handig deze was in gebruik. Nu heeft de Franse overheid een wetsontwerp opgesteld om deze tolpoorten allemaal te laten verwijderen.

Waarom afscheid nemen van de tolbadge Frankrijk?

Frustratie

De bestaande tolpoorten zorgen voor veel op onthoud, files, extra reistijd, frustraties maar door dit alles ook voor extra milieuvervuiling. Om al het passerende verkeer beter te laten door rijden heeft de Franse overheid het wetsontwerp opgesteld om alle tolpoortjes te laten verwijderen en een automatisch systeem in te voeren net zoals in Noorwegen en Portugal.

Wat is precies het idee?

Tolovergang Frankrijk

Het idee van de Franse overheid is om alle tolpoortjes volledig te vervangen door een elektronisch betaalsysteem (télépéage-systeem). Zoals eerder gemeld wordt dit systeem al succesvol gebruikt in andere landen waaronder Noorwegen en Portugal. Dit elektronische betaalsysteem zorgt ervoor dat je gewoon kunt doorrijden tijdens het betalen. De detectiepoorten waar je onder door rijdt herkennen de eigenaar of bestuurder van het voertuig via de kentekenplaat of het speciale tolkastje/ een tolbadge.

Hoe werkt dit tolkastje/ tolbadge?

Het tolkastje lijkt heel erg op de tolbadge die op dit moment al in gebruik is op de tolwegen in Frankrijk. Het kastje wordt bevestigd achter de achteruitkijkspiegel, in het midden van de ruit. Voordat je het tolkastje in gebruik kunt nemen registreer je je online met je contactgegevens, tevens kies je dan voor een 'vignet' of voor een prepaidkaartsysteem. Het verschil tussen beide is vrij duidelijk: Voor een vignet betaal je een x bedrag (het exacte bedrag is op dit moment niet bekend) en met een prepaidkaart betaal je alleen de keren dat je gebruik maakt van een tolweg in Frankrijk. Als het kastje eenmaal geactiveerd en goed bevestigd is, kun je met een gerust hart de Franse wegen op. Een nadeel van dit nieuwe tolkastjessysteem is wel dat het risico op zwartrijden groter wordt doordat er geen slagboom meer gepasseerd hoeft te worden, de Franse overheid heeft hierdoor ook besloten de boete voor fraude of doorgang zonder betaling te verhogen! Op dit moment bedraagt de boete € 35,- maar grote kans dat dit bedrag aanzienlijk hoger wordt mocht het wetsvoorstel doorgaan.


Wanneer het wetsvoorstel, om de bestaande tolpoortjes en bijbehorende tolbadges af te schaffen, er door heen komt is nog niet bekend maar houdt er in ieder geval rekening mee dat je de laatste informatie checkt voordat je de auto in stapt richting de camping in Frankrijk of Spanje.

We houden je op de hoogte!

Ben je benieuwd geworden naar ons uitgebreide campingaanbod in Frankrijk? Bekijk dan hier alle topcampings.

Zoek & boek

Onze gasten over boeken bij Roan: