Gezin aan het genieten in het zwembad van een Roan camping.

Roan Luxury Camping Holidays | 20-04-2022 | Inspiratie

De Tolbadge in Frankrijk, aanrader of niet?

Je kent het wel, dat lange wachten op de tolwegen terwijl je het liefst zo snel mogelijk op de camping wilt zijn. Terwijl je staat te wachten schieten de Franse abonnementhouders je voorbij. Het liefst wil je direct door zodat je binnen no-time op de camping bent waar je vakantie echt kan beginnen. Dat is nu mogelijk met de tolbadge.

Wat is de tolbadge?
Sinds een aantal jaar is het mogelijk om de tolbadge te gebruiken voor als je op vakantie gaat naar Frankrijk, Spanje of Portugal. De tolbadge is een simpel apparaatje wat je kunt laten activeren. Daarna plaats je het kastje boven je binnenspiegel tegen de voorruit.
(Bron: drive-france.com)

Hoe werkt de tolbadge?
Als het kastje eenmaal geactiveerd en goed bevestigd is, kun je met een gerust hart de Franse, Spaanse en Portugese wegen op. Als je bij de tolpoorten aankomt kies je in plaats van de ‘gewone doorgang’ de oranje T-poortjes, zoals aangegeven op onderstaande afbeelding. Belangrijk is nu om minimaal vier meter afstand te houden van je voorganger en je snelheid te beperken tot 30 km/h of lager. Als het goed is gaat je kastje piepen en springt het stoplicht op groen. Het bedrag wat je aan tol moet betalen wordt automatisch van je rekening geschreven.

ANWB Tolbadge

(Bron: anwb.nl)

Naast de tijd die je bespaart met wachten op de Franse, Spaanse en Portugese tolwegen kun je de tolbadge ook gebruiken op meer dan 300 parkeerterreinen en garages in Frankrijk. Wanneer je een parkeerterrein of garage in rijdt, pak je een ticket en als je vervolgens terugkomt sla je de betaalautomaat over. Je stapt je auto in en rijdt de garage uit. Zodra je het ticket invoert geeft de tolbadge een signaal af en vervolgens gaat de slagboom open en kun je uitrijden. Ook nu wordt het verschuldigde bedrag automatisch van je rekening geschreven.

In de onderstaande video is de werking van de tolbadge op parkeerterreinen en in garages in Frankrijk te zien.

Hoeveel kost de tolbadge?
De tolbadge kost € 3,00 per maand, maar dit is alleen voor de maanden waarin je de tolbadge gebruikt. Echter, als je gebruikmaakt van een E-factuur (geen papieren factuur) ontvang je € 0,50 korting per factuur waarbij Spanje en Portugal gezien worden als 1 land. Om de tolbadge Frankrijk/Spanje/Portugal aan te schaffen betaal je eenmalig € 19,95 en als je lid bent van de ANWB betaal je € 17,95,-. Als je de tolbadge twee jaar niet gebruikt wordt er automatisch € 10,- van je rekening afgeschreven. De tolbadge werkt ongeveer vijf jaar.

Hoe registreer en activeer je de tolbadge?
Wanneer je een tolbadge wilt aanschaffen is het noodzakelijk een geldig legitimatiebewijs en je eventueel beschikbare ANWB-lidmaatschapspas mee te nemen naar de ANWB-winkel. Voor het registreren en activeren van de tolbadge heb je ook de registratie van het kenteken van de auto én een geldig e-mailadres nodig. Na deze registratie en betaling is de tolbadge direct geactiveerd en klaar voor gebruik. Wil je je Frankrijk tolbadge opzeggen en daarvoor in de plaats een badge voor Frankrijk/Spanje/Portugal? Neem dan de Frankrijk tolbadge mee naar de ANWB-winkel zodat deze geblokkeerd kan worden.

Wat zijn de voordelen?

Het voordeel van de tolbadge is dat deze geldig is op alle tolwegen in Frankrijk, Spanje en Portugal (afhankelijk welke variant je aanschaft). Bovendien profiteer je met het gebruik van de tolbadge van aparte rijstroken bij de tolpoorten waardoor je veel tijd bespaart, vooral bij drukte op de wegen. Ook heb je door de automatische afschrijvingen geen contant geld of creditcard meer nodig. Als je gemiddeld één keer per jaar of meer naar Frankrijk, Spanje of Portugal reist is de tolbadge interessant.

Ervaringen met de tolbadge

Misschien heb je afgelopen seizoen al kennis gemaakt met de tolbadge. Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Laat het ons weten!

Zoek & boek

Onze gasten over boeken bij Roan: