Gezin aan het genieten in het zwembad van een Roan camping.

Roan Luxury Camping Holidays | 02-05-2024 | Inspiratie

De tolbadge in Frankrijk, Spanje of Italië, aanrader of niet?

Je kent het wel, dat lange wachten op de tolwegen terwijl je het liefst zo snel mogelijk op de camping wilt zijn. Terwijl je staat te wachten schieten de abonnementhouders je voorbij. Het liefst wil je direct door zodat je binnen no-time op de camping bent waar je vakantie echt kan beginnen. Dat is nu mogelijk met de tolbadge.

Wat is de tolbadge?
Sinds enkele jaren is het mogelijk om de tolbadge te gebruiken voor als je op vakantie gaat naar Frankrijk, Spanje of Italië. De tolbadge is een simpel klein apparaatje wat je kunt laten activeren. Daarna plaats je het kastje boven je binnenspiegel tegen de voorruit en is het gebruiksklaar.

Hoe werkt de tolbadge?
Als het kastje eenmaal geactiveerd en goed bevestigd is, kun je met een gerust hart de Franse, Spaanse en Italiaanse wegen berijden. Als je bij de tolpoorten aankomt kies je in plaats van de ‘gewone doorgang’ de oranje T-poortjes, zoals op onderstaande afbeelding zichtbaar. Belangrijk is om minimaal vier meter afstand te houden van je voorganger en je snelheid te beperken tot 30 km/h of lager. Dit geeft de doorgang ruimte om je badge te scannen. Als het goed is, gaat je kastje piepen en springt het stoplicht op groen.

Naast de tijd die je bespaart met wachten op de Franse, Spaanse en Italiaanse tolwegen kun je de tolbadge ook gebruiken op meer dan 800 parkeerterreinen en garages, waarvan 450 in Frankrijk, de overige in Spanje en Italië. Wanneer je een parkeerterrein of garage inrijdt, pak je een ticket en als je vervolgens terugkomt sla je de betaalautomaat over. Je stapt je auto in en rijdt de garage uit. Zodra je het ticket invoert geeft de tolbadge een signaal af en vervolgens gaat de slagboom open en kun je uitrijden.

ANWB Tolbadge

Hoeveel kost de tolbadge?
Afhankelijk van hoe vaak je afreist naar je bestemming kun je kiezen uit 2 verschillende abonnementen. Wie de tolbadge gebruikt tijdens vakantieperiodes is het ‘Ad hoc’ abonnement raadzaam. Je betaalt, afhankelijk voor welke bestemming je de tolbadge nodig hebt, € 1,90 alleen voor de maanden waarin je de tolbadge onderweg gebruikt. Wanneer je minstens 1 x per maand over de tolwegen reist, wordt aangeraden om voor het ‘Frequent’ abonnement te kiezen, voor € 16,- per jaar.

Om de tolbadge Frankrijk/Spanje/ Italië aan te schaffen, betaal je eenmalig € 14,- ingebruikstellingskosten en € 10,00 verzendkosten. De tolkosten en de parkeerkosten worden boven op het geldende tarief gefactureerd en automatisch van je rekening afgeschreven.

Hoe lang van tevoren bestellen?
Het is goed om rekening te houden met de besteltijd van je Bip&Go tolbadge. De post zal verstuurd worden met de gewone post, 48 uur na het bestellen van de badge. Na de bestelling ontvang je een e-mail wanneer de tolbadge verzonden is. De verzendtijd bedraagt ongeveer 3 tot 5 werkdagen. Het advies is dan ook om uiterlijk anderhalve week voor vertrek naar je vakantie bestemming de badge aan te schaffen.

Hoe registreer en activeer je de tolbadge?
Heel gemakkelijk. Na de aanschaf van de Bip&Go tolbadge ontvang je een e-mail om een account aan te maken. Na ontvangst is de Tolbadge meteen gebruiksklaar. Bip&Go heeft ook een Nederlandstalig YouTube-kanaal met diverse tutorials, altijd handig om eens in te zien.

Bip&Go app
Download de app van Bip&Go gemakkelijk op je mobiele telefoon. Hierin kun je je route aangeven en kun je je uitgaven voor de tolkosten en parkeerkosten inzien. Daarnaast geeft de app een verwachte reisduur, afstand en rustplekken aan. Voor elektrische rijders is deze app ook handig, gezien de app een overzicht weergeeft van de beschikbare laadpalen langs de gekozen route.

Wat zijn de voordelen?

  • Snel door de tolstations. Alle stations hebben gereserveerde rijstroken, aangegeven met de oranje ‘t’ voor de automatische tolbetalers.
  • Geldig op alle tolwegen in Frankrijk, Spanje en Italië.
  • Ontspannen door het tolstation, je hebt geen bankkaart of ticket nodig. Hoor je een piep dan kun je doorrijden!
  • Begeleiding via de mobiele app van Bip&Go
  • Geldig op alle snelwegen, 800 parkeergelegenheden en sommige ferry’s in Italië.


Naast de aanschaf van een tolbadge via Bip&Go, is het ook mogelijk om een tolbadge via ANWB aan te schaffen. Dit kan in een ANWB-winkel of online. 
 
Ervaringen met de tolbadge

Misschien heb je afgelopen seizoen al kennis gemaakt met de tolbadge. Wat zijn jouw ervaringen met de tolbadge? Laat het ons weten!

Zoek & boek

Onze gasten over boeken bij Roan: