Gezin aan het genieten in het zwembad van een Roan camping.

Roan Luxury Camping Holidays | 09-07-2024 | Inspiratie

Wat moet je verplicht bij hebben in je auto?

Als je met de auto op weg gaat naar je vakantiebestemming is het slim om een lijstje te hebben wat je allemaal verplicht bij moet hebben in de auto. Voor veel mensen is dit namelijk onduidelijk, en dat is logisch! Zoals zo vaak gelden ook hiervoor in verschillende landen weer andere regels gelden. Roan heeft een lijstje voor je gemaakt zodat je deze er gemakkelijk bij kunt houden als je aan het inpakken bent.

Wat moet er verplicht mee in de auto?

Veiligheidshesje voor elke passagier
In de meeste Europese landen is een geel veiligheidshesje verplicht en dient deze binnen handbereik te liggen.

Een enkele gevarendriehoek
In Zwitserland is deze gevarendriehoek verplicht en dient deze zelfs binnen handbereik te liggen. In Kroatië is één gevarendriehoek standaard verplicht maar moet je er twee bij je hebben indien je een aanhangwagen voorttrekt.

Reservelampen
Als je op autovakantie naar Kroatië gaat moet je reservelampjes in je auto hebben liggen, tenzij je in een auto rijdt met Xenon-, Neon- of LED-verlichting. Ook in Slovenië zijn reservelampen verplicht, tenzij je in een auto met Nederlands kenteken rondrijdt. Wist je dat je in Nederland zelf géén reservelampjes bij je hoeft te hebben maar dat het je wel een boete kan besparen? Vaak geeft de politie je bij een staande houding de gelegenheid je kapotte licht ter plaatse te vervangen. Scheelt je weer een verkeersboete Nederland van meer dan € 130,-

Reservewiel
In veruit de meeste Europese landen, waaronder Nederland, is het niet verplicht om een reservewiel bij je te hebben. Echter, in landen zoals Spanje is dit wel verplicht. Als het in een land verplicht is om een reservewiel in je auto te hebben, dan dien je ook zelf het gereedschap mee te nemen dat je nodig hebt voor de bandenwissel.

Alcoholtest Frankrijk
Sinds mei 2020 is het niet meer verplicht om een alcoholtest in je auto te hebben. Wel is het nog steeds aan te raden om een ongebruikte alcoholtest (‘éthylotest’ of ‘alcooltest’) in de auto te hebben liggen. Met deze zelftest kun je op verzoek van de gendarmerie direct het alcoholpromillage in jouw bloed testen.

Reservebril
Wist je dat je in sommige landen als brildrager óf contactlenzendrager ALTIJD een reservebril in je auto moet hebben liggen? Dit geldt onder meer in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Zo is het in Spanje zelfs verplicht om om een reservebril in de auto te hebben liggen.

Welke overige dingen zijn er nog meer verplicht in je auto?
- Een geldig paspoort of identiteitskaart
- Je rijbewijs, kentekenbewijs, groene kaart en een Europees schadeformulier
- Een EU-dierenpaspoort indien je huisdier met jullie mee gaat op vakantie
- Een milieu vignet Duitsland, milieuvignet Oostenrijk of mileusticker Frankrijk welke recht geeft in grotere steden in Europa te rijden
- Een vignet, je kunt deze vooraf kopen bij de ANWB of aan de grens van Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië
- Op de fietsendrager /aanhangwagen met een witte kentekenplaat moet een NL-sticker zijn geplakt

Niet verplicht maar wel erg handig!

Naast bovengenoemde verplichte artikelen voor in de auto zijn er nog een aantal handige/nuttige dingen om mee te nemen in de auto als je op vakantie gaat!

Voldoende eten en drinken
Of je nou in een lange file terecht komt of pech krijgt onderweg, voldoende te eten en drinken bij hebben in de auto is altijd handig!

De juiste laadpas voor je elektrische auto
Controleer voordat je op vakantie vertrekt, welke laadpas er benodigd is voor het land waarnaar je op vakantie gaat. Niet alle laadpassen kun je in het buitenland gebruiken. 

Een LPG verloopnippel
De brandstof LPG is redelijk goed en gemakkelijk te verkrijgen in het buitenland, alleen moet je er wel op letten dat de Nederlandse bajonetaansluiting nauwelijks wordt gebruikt bij de tankstations. Je hebt dus een verloopnippel nodig, die te verkrijgen is bij de ANWB!

Om LPG te kunnen tanken in Spanje schaf je de ‘Gasnippel Spanje’ aan, voor het tanken van LPG in Italië of Frankrijk de ‘Gasnippel Italië’ en voor de lansen België, Duitsland en Luxemburg heb je de 'Gasnippel Europa NV' nodig.

Parkeerschijf
Altijd gemakkelijk om bij te hebben, steeds vaker zien we de 'blauwe zones' waarin je alleen mag parkeren als je een parkeerschijf achter je voorruit hebt gelegd.

Contant geld
Snel even wat eten of drinken halen onderweg en vanwege files afgeweken van de grote bekende autowegen? Het komt bijna niet meer voor maar soms kom je nog wel een lokaal tankstationnetje tegen waar je niet met pinpas of creditcard kunt betalen. Een tip van Roan is dus om altijd te zorgen voor wat contant geld in je portemonnee!

EHBO doos
Een ongeluk zit in een klein hoekje dus wees verstandig en zorg dat je altijd een EHBO doos bij je hebt. In Nederland is het niet verplicht maar in het buitenland 9 van de 10 keer wel! Let ook even op bij de aanschaf of er een reddingsdeken/ foliedeken in de EHBO doos zit, in kleinere trommels en kits zit deze meestal niet standaard dus schaf hem dan nog even los aan.

Spelletjes en boeken
Het is natuurlijk best een stukje rijden naar de camping dus voldoende vertier is altijd gewenst. Zorg voor genoeg leuke boeken en spelletjes voor onderweg.

Let nog even op het volgende als je in de auto stapt naar de camping!

Het gebruik en het bezit van alle apparatuur met flipstaalsignalering is in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk verboden! Zorg dus dat je deze NIET bij je hebt tijdens je vakantie. Fijne vakantie allemaal! Ons gehele campingaanbod vind je hier.

navigatie

Zoek & boek

Onze gasten over boeken bij Roan: