Gezin aan het genieten in het zwembad van een Roan camping.

Roan Luxury Camping Holidays | 14-07-2015 | Onderzoeken

Kampeeronderzoek 2015: Nederlanders kunnen niet zonder Wi-Fi op de camping

Wie kookt er tijdens de vakantie? En wat is je favoriete kampeerbestemming? Allemaal vragen die tijdens het kampeeronderzoek van Roan in samenwerking met Noviodata gesteld zijn aan meer dan 1000 vakantiegangers. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat voor bijna de helft van de vakantiegangers internet op de camping een noodzakelijke voorziening is. En zo zijn er nog meer interessante resultaten. Lees snel verder voor alle uitkomsten!

Frankrijk meest favoriete kampeerbestemming
Wat betreft de favoriete kampeerbestemming is er de laatste jaren weinig veranderd voor de Nederlanders. Frankrijk en Nederland blijven veruit de meest favoriete bestemmingen voor Nederlandse kampeerders. De top 5 ziet er als volgt uit:
Frankrijk (20,7%)
Nederland (17,4%)
Spanje (6,2%)
Italië (5,9%)
Oostenrijk (4,3%)
Voor de meeste mensen ligt de favoriete vakantiebestemming binnen Europa (51,4%) en jongeren tussen de 18 en 25 jaar willen het liefst niet in Nederland op vakantie. Verder gaat het grootste percentage (41%) dit jaar twee keer per jaar op vakantie.

De keuze van de bestemming
Letten we op de centen als het om de vakantie gaat? Voor de keuze van de vakantiebestemming blijkt de prijs het meest doorslaggevend te zijn (27,7%), nauw gevolgd door het klimaat van de vakantiebestemming (27,0%). Maar als het om kamperen gaat, dan is het klimaat toch echt belangrijker dan de prijs met respectievelijk 34,9% en 18,8%.

Noodzakelijke campingvoorzieningen
Voor de kampeerders is een zwembad de meest noodzakelijke campingvoorziening (46,8%), gevolgd door een eigen wc en/of badkamer (42,8%) en een supermarkt voor de dagelijkse boodschappen (37,7%). Bij Roan beschikken de meeste campings over een zwembad en een supermarkt. Verder beschikken veel accommodaties over een eigen toilet / badkamer. Luxe is voor veel mensen (23,3%) het afgelopen jaar belangrijker geworden. Zo is draadloos internet voor bijna de helft (45%) een vereiste tijdens de campingvakantie en 47,6% is zelfs bereid hiervoor 1 tot 2 euro per dag te betalen

Villagio Europa Zwembad

Met de auto of het vliegtuig?
Qua vervoersmiddel is het duidelijk dat de meeste mensen ervoor kiezen om met de auto op kampeervakantie te gaan (81,5%), daarbij wordt de auto vaak gecombineerd met andere vervoersmiddelen. Het tweede meest populaire vervoersmiddel is het vliegtuig (31,1%). Voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar is het vliegtuig met 59,4% het meest gebruikte vervoersmiddel om op vakantie te gaan.

Typisch Nederlands
Veel mensen nemen eigen voedselproducten mee als ze in het buitenland gaan kamperen. Hierbij staan dropjes met stip op nummer 1, wat natuurlijk wel te verwachten is van Nederland als dropland. Op nummer 2 staat hagelslag voor op de boterham. De Nederlandse mayonaise vindt men vaak lekkerder dan die in het buitenland, dus die staat op nummer 3. De top 5 is als volgt:
Dropjes (27,2%)
Hagelslag (23,1%)
Mayonaise (16,8%)
Nutella (8,8%)
Stroopwafels (7,9%)
Verder wordt er vaak kaas, pindakaas en koffie meegenomen naar de camping.

Met wc-rol over de camping?
Een bekend cliché rondom het kamperen is natuurlijk het lopen met de wc-rol over de camping. Onder de kampeerders vindt 35% het ook helemaal niet erg om met de wc-rol onder de arm over de camping te lopen, maar 8,7% schaamt zich voor de wc-rol en neemt toch liever losse velletjes mee in zijn zak. Er is ook regelmatig wc-papier aanwezig bij de sanitaire voorzieningen (33,7%) dus dan is het niet nodig om met een wc-rol over de camping te lopen.

WC Rol Camping

Lopen op slippers
Slippers zijn met 34,5% het meest gedragen schoeisel tijdens de vakantie en tijdens het kamperen worden slippers nog meer gedragen (44,9%). Kijk dus vooral even in je kast of je nog genoeg slippers hebt, anders wordt het tijd om deze in te slaan voor de vakantie! Naast slippers kiezen vrouwen vaak voor sandalen (25,2%) en mannen voor sneakers (21,2%). Laarzen zijn met 0,6% het minst populair voor beide geslachten.

Lichaam zomerklaar?
Wil jij er tijdens de vakantie op en top uitzien in je bikini of zwembroek? Nederlanders maken zich over het algemeen helemaal niet druk om het wel of niet zomerklaar zijn van hun lichaam, of dat van de partner. 54,5% geeft aan dat het lichaam van hun partner ook niet zomerklaar is, maar 7,3% vindt dat hun partner daar ook echt iets aan moet doen. Overigens zijn kampeerders (8,4%) meer bezig met het sporten en diëten voordat ze met vakantie gaan dan niet-kampeerders (2,4%).

Koken en afwassen
Tijdens je vakantie kun je natuurlijk lekker uit eten gaan, maar je kunt ook zelf een lekkere maaltijd koken of barbecueën. Zelf koken is zeer populair onder kampeerders (88,6%). Voor de niet-kampeerders geldt dat 50% zelf kookt tijdens de vakantie. Wanneer er zelf gekookt wordt, dan wordt dit voornamelijk gedaan door één persoon (43,3%), maar de kooktaak wordt ook vaak verdeeld (37,3%). Toch zijn het de vrouwen die het meeste koken (49%), gevolgd door de mannen (37,3%) en kinderen (slechts 1,1%). De afwastaak wordt ook vaak verdeeld (62%), maar mannen koken en wassen vaker af op de camping (13,5%/9,2%) dan wanneer ze niet kamperen (5,8%/3,1%)!

Animatie op de camping
Op veel campings, waaronder die van Roan, hebben ze een uitgebreid animatieprogramma met diverse activiteiten voor kinderen, maar ook sportactiviteiten, dans- en toneelavonden. Zo’n 26% doet (wel eens) mee aan het animatieprogramma op de camping, waarvan sporten de meest populaire vorm van animatie is (39,9%), vooral onder jongeren (77,3%). Naast sporten is dansen (28,4%) het meest populair. Vooral de 65 plussers (40,5%) houden ervan om een dansje te wagen!

Animatie camping

Zo zie je maar dat kampeerders toch vaak specifieke wensen hebben en daar houden wij als organisatie natuurlijk rekening mee. Wij zijn benieuwd of er het komende jaar nog veel gaat veranderen!

Zoek & boek

Onze gasten over boeken bij Roan: