Gezin aan het genieten in het zwembad van een Roan camping.

Roan Luxury Camping Holidays | 14-10-2018 | Onderzoeken

Campingtrends: luxe accommodaties meest geboekt

Wat zijn de meest geboekte landen, regio’s en campings voor een campingvakantie? Welke soort accommodaties werden het meest geboekt in 2014? En wat is de meest populaire vakantie- en boekingsperiode? Dit zijn allemaal vragen die geanalyseerd zijn voor het Roan Luxury Camping Holidays campingtrends onderzoek. Hierbij is gekeken naar alle boekingen van 2011 tot en met 2014. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat Nederlanders niet inleveren op luxe als het gaat om hun vakantie: ze gaan zelfs steeds luxer kamperen. In dit artikel een overzicht van deze en nog meer interessante campingtrends.

Luxe stacaravans meest gewild
Voor een campingvakantie kan men bij Roan Luxury Camping Holidays kiezen voor een stacaravan, lodgetent of bungalowtent. Van deze accommodaties is de stacaravan het meest populair. In 2014 koos 67% van het totaal aantal boekingen voor een stacaravan, 27% voor een bungalowtent en 3% voor een lodgetent. De lodgetenten winnen wel heel erg aan populariteit met een stijging van 324% ten opzichte van 2013.

Binnen de stacaravans waren in 2014 drie typen te onderscheiden in volgorde van grootte: Verde: 2 slaapkamers, 24 m 2  Largo: 3 slaapkamers, 28,5 m2  Excellent: 3 slaapkamers, 35 m2  Van deze accommodaties was de luxe Excellent stacaravan het meest gewild. Van het aantal boekingen voor de stacaravans koos 52% voor de meest luxe stacaravan (Excellent), een stijging van 21% ten opzichte van 2013. Dit jaar is er bovendien een nieuwe, nog grotere, stacaravan in het aanbod opgenomen: de Supreme met een oppervlakte van 37 m2 met onder andere een ruime loungebank, gratis gebruik van Weber barbecue of luxe grillplaat en een eigen Wi-Fi netwerk. Deze nieuwe stacaravan is in het hoogseizoen van 2015 al voor 75% volgeboekt in het hoogseizoen van 2015.

Italië meest populaire land
Roan Luxury Camping Holidays biedt vakanties aan op campings in Italië, Frankrijk, Kroatië, Slovenië en Oostenrijk. Van deze landen is Italië veruit het meest populair. Oostenrijk heeft het minste aantal boekingen, maar trekt wel aan in populariteit met een stijging van 23% van het aantal boekingen ten opzichte van 2013. De top 5 van 2014 ziet er als volgt uit, inclusief het percentage van het totaal aantal boekingen: Italië – 60% Kroatië – 22% Frankrijk – 16% Slovenië – 2% Oostenrijk – 1% Top 10 vakantieregio’s Binnen de landen zijn de campings verdeeld over diverse regio’s. De top 10 meest geboekte regio’s bleef in 2014 qua volgorde gelijk aan 2013 en is als volgt:

De meest geboekte campings. Inmiddels heeft Roan Luxury Camping Holidays 72 campings in het aanbod, maar wat zijn nu de meest populaire campings? Camping Park Albatros in Italië heeft in 2014 camping Lanterna in Kroatië van de troon gestoten qua aantal boekingen. De top 10 zag er in 2014 als volgt uit:
1. Park Albatros – Toscane (Italië)
2. Lanterna – Istrië (Kroatië)
3. Bella Italia – Gardameer (Italië)
4. Zaton Holiday Resort - Dalmatië (Kroatië)
5. San Francesco – Adriatische Kust Noord (Italië)
6. Ca’Savio - Adriatische Kust Noord (Italië)
7. Bijela Uvala – Istrië (Kroatië)
8. Union Lido - Adriatische Kust Noord (Italië)
9. Piantelle – Gardameer (Italië)
10. Marina di Venezia - Adriatische Kust Noord (Italië)

Park Albatros

Camping Park Albatros

Meeste mensen gaan met eigen vervoer
Qua vervoer naar de campings wordt er veruit het meest gekozen voor eigen vervoer. Dit gold voor 94% in 2014 en 95,8% in 2013. Het vliegtuig is met 5% in 2014 het meest gekozen alternatief voor eigen vervoer en dat geldt met name voor de campingvakanties in Italië. Daarop volgt de trein met slechts 0,3% en de bus met 0,2%.

Januari blijft drukste boekmaand
Januari blijft door de jaren heen de meest drukke maand qua aantal boekingen dat gemaakt wordt. In 2014 steeg het aantal boekingen in deze maand zelfs met 23% ten opzichte van januari 2013. Afgelopen jaar zijn er bovendien meer last minute boekingen gedaan in juli, een stijging van 19% ten opzichte van 2013.

Verblijfsperiode: minder vakanties in mei
Als we kijken naar de verblijfsperiode, dan valt het op dat het afgelopen jaar minder campingvakanties geboekt zijn met verblijf in de maand mei, een daling van 20,1% ten opzichte van 2013. Dit is waarschijnlijk voor groot een deel te wijten aan de verkorte meivakantie van twee weken in 2013 naar één week in 2014.

De lengte van de vakantie
Men kan natuurlijk kiezen voor een korte of langere verblijfsperiode op de camping, van 1 dag tot wel 3 maanden. Als we naar deze cijfers kijken zien we dat het gemiddeld aantal dagen de afgelopen drie jaar stabiel is gebleven met 11. Ondanks de keuze voor luxere accommodaties gaat men dus niet langer op vakantie.

Genoeg interessante campingtrends, en wij zijn benieuwd hoe deze trends zich in 2015 gaan ontwikkelen!

Onze gasten over boeken bij Roan: